salam perkenalan... hai,

selamat datang ke blog saya!

blog saya ada menjual beberapa jenis cloth diaper yang cute2...

ada yang plain dan ada yang bercorak

brand sunny baby minky dan happy bm

selamat bershopping!
Cloth diaper (CD) adalah sejenis kain lampin moden yang environmental friendly. Tiada bahan kimia yang di gunakan untuk mengahasilkannya.. Konsep pemakaian CD adalah sama dengan pemakaian Disposable diaper(DD), cuma CD tidak perlu di buang selepas di pakai.. kita hanya perlu membasuhnya dah boleh di pakai berulang2 kali...

Kenapa kita perlu bertukar kepada cloth diaper???
Menurut kajian yg telah dilakukan terdapat pelbagai bhn kimia yg digunakan untuk menghasilkan DD, antaranya adalah diaoxin (penyebab kanser), sodium polyacrylate (jangkitan kuman) dan tributyl tin(ganggu sistem hormon dan imunisasi)..

DD juga adalah penyebab utama ruam lampin yang teruk kerana alahan, kekurangan pengudaraan, kepanasan, dan bayi tidak ditukar lampinnya dengan kerap kerana bayi tidak merasai kebasahan sebagaimana memakai lampin kain.

Kajian terbaru yg telah dibuat mendapati lampin pakai buang menaikkan suhu sekitar skrotum dan boleh menjadi punca kerosakkan mekanisma penyejukan yang semulajadi. Ia boleh memberi kesan kepada kesuburan lelaki pada masa akan datang.

Penggunaan CD dapat menjimatkan wang kita!! tambah pula dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu skrg ini.
Jom kita tgk penjimatan yang bakal kita perolehi...

Sebagai contoh:
Kos bagi lampin pakai buang

Anak anda menggunakan 6 lampin pakai-buang sehari pada kos RM0.60 setiap satu

RM0.60 X 6=RM3.60 sehari

RM3.60 X 365 hari=RM1314 setahun

RM1314 X 3 =RM3642 untuk 3 tahun (beribu2 wang kita buang begitu saja tanpa hasil)

Kos bagi penggunaan lampin moden:

RM30 (paling murah untuk yang 1 insert)

Beli 12 helai: 12 X RM 30 =RM360

Beli 24 helai: 24 X RM30 =RM720 (lebih banyak lampin, lebih tahan lama )

Kos kekal sepanjang 3 tahun & boleh di gunakan lg kepada adiknya nnt..

Berapa yang anda boleh jimat??? banyakkan???adakah kita perlu bertukar kepada cloth diaper??? tepuk dada tanya hati...

Anda juga x perlu risau dan fikir mesti leceh sebab kena basuhkan? untuk pengetahuan anda semua CD boleh dibasuh menggunakan mesin basuh... senangkan?

Saya harap dengan informasi yg kita berkongsi bersama ini sedikit sebanyak dapat membantu anda membuat pilihan.
Cara penjagaannya pula anda boleh tgk diruangan blog saya di bawah..

jom kita tgk produk dan tawaran yg bakal anda perolehi!!!
Dapatkan penerangan lebih lanjut mengenai cara penjagaan dan cara pemakaian
cloth diaper sila klik catatan lama di bawah...

Rabu, 21 April 2010

Cara penggunaan dan penjagaan

Cara pemakaian
senang saja.. masukkan insert ke dalam CD. pastikan insert dimasukkan hingga ke hujung CD, ini untuk memastikan agar CD tidak bocor.. CD dengan 1 insert boleh digunakan sehingga 4 jam atau dengan 4x basahan.. sekiranya anak anda heavy wetter bolehlah anda menggunakan 2 insert.. anda hendaklah menukarkan insert dengan CDnya sekali walaupun microfleece (bahagian dalam CD) sentiasa kering untuk mengelakkan berlakunya ruam lampin

Cara basuhan dan penjagaan
jangan sesekali menggunakan pencuci yang mengandungi peluntur, enzyme dan softener kerana ini akan menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi yang sensitif selain boleh merosakkan CD. sabun yang di syorkan adalah Pureen HAD atau Kiddie Wash yang lembut pada kulit bayi..

perlu diingatkan disini adalah apabila anda ingin mula menggunakan CD, anda dikehendaki melakukan pre-wash sebanyak 3x kali dahulu sebelum menggunakannya. ini adalah untuk meningkatkan daya serapan CD dan juga insert.

sekiranya CD anak anda terkena poo poo, buangkan poo poo ke dalam toilet bowl dan pancutkan air yang deras untuk menanggalkan sisa poo poo..
jika CD hanya ada kotoran pee pee, anda boleh bilasnya menggunakan air sahaja. jika anda tiada masa membasuh CD dgn segera, anda bolehlah memasukkan CD kedalam baldi kering.. simpanan boleh dibiarkan tidak lebih dari 3 hari..

sebulan sekali anda bolehlah melakukan stripping iaitu dengan membasuh luar dan dalam microfleece dan juga insert dengan menggunakan sabun yang mempunyai kuasa menanggalkan minyak seperti sunlight. kemudian bolehlah di bilas seperti biasa supaya microfleece dan insert dapat berfungsi dengan baik..

bagi anda yang malas membasuh menggunakan tangan, anda jangan risau biarkan mesin basuh anda yang membasuhnya. tp anda digalakkan menggunakan laundry net untuk menjaga CD agar tahan lebih lama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails